Alle scooteronderdelen op één website

6 Tips zodat je scooter accu langer meegaat – deel 1

lege accu scooter

Als scooterrijder wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je scooter. Goed onderhoud van je scooter hoort daarbij. Je gebruikt de scooter volgens de gebruiksaanwijzing, tankt goede benzine, zet hem goed op slot en stalt je scooter op een veilige en droge plek (onder een beschermhoes). Door zuinig met je scooter om te gaan voorkom je extra kosten.

Maar zorg je ook goed voor je scooter accu? Zonder accu, geen scooter. De accu voorziet je scooter namelijk van stroom. Daarom geven wij je 6 belangrijke tips zodat je scooter accu langer meegaat.

Tip 1 – Rijd regelmatig, voorkom diepontlading

De meest verkochte soort accu is de lood accu, ook wel lood zuur accu genoemd. Om een lood accu in goede conditie te houden is het belangrijk dat je je scooter iedere week gebruikt. Maak minstens een ritje van 10 kilometer. Doe je dat niet, dan verliest de accu spanning totdat de accu helemaal leeg is. Dit noemen we diepontlading. In veel gevallen is een accu dan niet meer te redden en moet je een nieuwe accu kopen.

Tip 2 – Gebruik een druppellader (onderhoudslader)

Vaak met je scooter rijden is dus belangrijk om de accu van je scooter te onderhouden. Maar wat als dat niet lukt, bijvoorbeeld in de winter of als je op vakantie gaat? Sluit je accu dan aan op een druppellader, ook wel een onderhoudslader genoemd. Een druppellader voorziet de accu constant van spanning zodat de accu in goede conditie blijft. Zo kun je de levensduur van je scooter accu met een paar jaar verlengen.

Tip 3 – Zuur accu op tijd bijvullen
Heb je een lood zuur accu of een gel zuur accu? Check dan regelmatig het zuur niveau van je accu. Het zuur is nodig om de accu van stroom te voorzien. Het is belangrijk dat het zuur niveau tussen het minimum- en maximumniveau zit. Zit het zuurniveau onder het minimum, dan gaat de accu stuk.

Maar let op, vul nooit bij met accuzuur! Dit doe je alleen wanneer je de accu voor het eerst vult. Gebruik altijd gedestilleerd/gedemineraliseerd water om je accu bij te vullen. 

Heb je een gel accu of een lithium accu, dan hoef je geen vloeistof bij te vullen. Deze accu’s hebben minimale zelfontlading en zijn zo goed als onderhoudsvrij. Lithium accu’s zijn over het algemeen wel wat duurder in de aanschaf.

Meer weten?

Dit waren ze, de eerst 3 tips om de levensduur van je scooter accu te verlengen. Binnenkort delen we nog 3 tips! Kun je niet zolang wachten?

Neem gerust contact met ons op, of bekijk ons uitgebreide assortiment accu’s en accu accessoires eens. We helpen je graag!

Volg ons voor het laatste nieuws

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling met code: SCOOTER10