Alle scooteronderdelen op één website

Wat doet een variateur in een scooter?

History-of-the-Italian-Scooter-parking-near-street

Ben je op zoek naar een scooter variateur? In dit artikel lees je alles over wat het doet, hoe je slijtage herkent en wat een variateur kost.

Wat doet een vario?

Een variateur, ook wel vario genaamd, is als het ware de versnellingsbak van je scooter. Het is een klein elektronisch apparaatje dat zorgt voor de aandrijving van de scooter en het toerental op peil houdt zonder dat je hoeft te schakelen. Het apparaatje regelt de snelheid waarmee de scooter rijdt en zorgt ervoor dat de scooter soepel blijft lopen. 

Hoe werkt een variateur?

De variateur bestaat uit twee delen: het drijfwiel en de kap. Het drijfwiel is verbonden met de motor en heeft tandwielen die in contact staan met het aandrijfwiel. De kap bevat meestal 6 rollen die in contact staan met het aandrijfwiel. Wanneer de motor draait, draait ook het drijfwiel en komen de tandwielen in contact met het aandrijfwiel. Door de wrijving tussen de tandwielen en het aandrijfwiel wordt het aandrijfwiel meegetrokken en geeft dit een rotatie door aan de wielen.

Wanneer is je variateur versleten

Het loopvlak van een nieuwe variateur is volkomen glad. Door het gebruik van je scooter laat de v-snaar sporen achter op het loopvlak. Wanneer de sporen te diep worden, verlies je vermogen. Een ander teken van een versleten variateur is afgesloten of zelfs vierkant variateurrollen. Deze rollen worden naar buiten geslingerd tijdens het optrekken waardoor ze langzaam hun ronde vorm verliezen. Check je variateurrollen elke 4000-6000 gereden kilometers voor optimaal rijplezier en het onderhouden van je variateur.

Waar let je op bij het vervangen van variorollen?

Als je variorollen gaat vervangen, is het belangrijk om goed op te letten. Je wilt namelijk niet dat er iets fout gaat met de variorollen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Zorg ervoor dat de nieuwe rollen dezelfde afmetingen hebben als de oude rollen. Dit verschilt per scootermerk.
  • Kies voor lichtere rollen wanneer je sneller wilt optrekken en kies voor zwaardere rollen wanneer je de maximale snelheid van je scooter wil verhogen.
  • Kies voor kwaliteit, maar kijk ook naar je budget. Een van de beste soorten variorollen op de markt is van het merk Malossi.

Wat kost een variateur?

De aanschafprijs van een variateur(set) ligt tussen de €100 en €200. Dit is afhankelijk van het merk en type dat je kiest. Je hebt bijvoorbeeld simpelere modellen die minder kosten, maar ook duurdere modellen met meer opties en functies. Als je besluit om een variateur aan te schaffen, is het belangrijk om te weten dat er ook onderhoudskosten bij komen kijken, bijvoorbeeld het vervangen van je variorollen.

Benieuwd naar ons assortiment variateurs?
Klik hier of neem contact op met De Scooter Expert via +31 (0)6 270 913 49 of info@descooterexpert.com

Volg ons voor het laatste nieuws

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling met code: SCOOTER10